De meeste mensen doen hun hele leven met één naam.
Of twee. Maar ‘Marja Valentina’ (links op de foto) uit Rotterdam lijkt erin te grossieren.
Ze werd in 1927 geboren als Marja van der Wolf. Onder die naam groeide ze op in Kralingen en volgde ze drie jaar les aan het conservatorium in Rotterdam. Na haar huwelijk met een Hongaar noemde ze zich in de jaren zestig Marja Bratu. Een naam die ze ook als beginnend artieste voerde.
 
  Door een volgend huwelijk leerden mensen haar een decennium later kennen als Marja Kaptein. Maar in de wandeling is het: Marja Valentina, naar het zangtrio The Valentina’s dat ze eind jaren vijftig begon met Corrie van Horik (1928-1995) (rechts op de foto) en Willy van Hoek (1927-1998) (midden).
Eerder in de jaren vijftig had Marja in een amateurbandje in Rotterdam gezongen, genaamd The Happy Boys. Een serie toevallige ontmoetingen betekende de start van The Valentina’s.

MCGUIRE SISTERS
Het tijdschrift Rosita schreef in 1962 over de ontstaansgeschiedenis van het zangtrio: “Het begon met de platinablonde zangeres Marja Bratu, die aanvankelijk optrad met een mannelijke partner. Toen deze eens door ziekte moest uitvallen, werd diens partij – omdat men zo gauw geen ander kon vinden – gezongen door iemand van het ensemble dat voor de begeleiding zorgde. Die iemand was de acordeoniste Corrie van Horik. (...) Corrie bleek een vondst: het samenspel van haar stem met die van Marja deed het zo goed dat ze al gauw een vast duo vormden.”
 
  In de Vara-studio in Hilversum liepen de dames in 1958 Willy van Hoek tegen het lijf, ook uit Rotterdam, en dat betekende het begin van toch wel een aantal gloriejaren van het trio dat op arrangementen van Marja zong in een stijl die deed denken aan Amerikaanse sterren als The Andrews Sisters, de Clark Sisters en de McGuire Sisters.

LEKKE BAND
Zo ergens rond 1967 verstomde de close-harmony van The Valentina’s. Willy had ms gekregen en zij kon niet meer optreden. Toen zijn de anderen ook gestopt.
Willy is inmiddels overleden, Corrie ook. Marja is de enige die de herinnering levend kan houden. Met anekdotes bijvoorbeeld: “We hebben een keer een lekke band gehad. Die hebben we zelf verwisseld. Daarna zeiden we tegen elkaar: nou zijn we de Vuile-tina’s.”
 
Een van de vijf singletjes
 
  VALENTINA GROEP
Na het uiteenvallen van The Valentina’s is Marja altijd piano blijven spelen, en blijven zingen. En na verloop van tijd ging het ook weer kriebelen wat betreft het samen zingen.
In 1975 richtte ze in Vlaardingen, waar ze toen woonde, een zangkoor op, De Valentina Groep.
Feitelijk was die groep een niet-religieuze afsplitsing van het Holy koor, dat veel christelijk repertoire zong. Marja maakte de arrangementen en dirigeerde. Ze volgde twee jaar lang een dirigeer-cursus. Het koor heeft zo’n vijf jaar bestaan. Daarna brak een periode aan waarin het Marja aan tijd ontbrak om echt iets te doen met de muziek. Samen met haar toenmalige man dreef ze een slagerij, Slagerij Kaptein op het Zuidplein, een zaak met dertien man personeel. Hard werken was het, en weinig zingen.

VOCAL GROUP HARMONY
Pas in 1986 brak muzikaal een nieuwe bloeiperiode aan. Marja woonde inmiddels in Schiebroek en begon in de Castagnet aldaar met een groepje zangers en zangeressen een nieuwe zanggroep in de stijl van Ray Conniff: Vocal Groep Harmony. Marja dirigeerde en zong mee. Onder de koorleden bevonden zich Ans van Renswoude († 2010) en Co de Zwart.
Marja: “Het was leuk maar een tikkeltje eenzijdig. Voor de lol werd dat doorbroken door met zijn drietjes zomaar voor de vuist weg iets te zingen van de Andrews Sisters. Wonderwel harmonieerden onze stemmen bijzonder goed en zo is het begonnen.”
 
 
In glitter-pakjes...
  Zo is de min of meer ‘remake’ van The Valentina’s rond 1987 van start gegaan. Drie zingende dames op leeftijd. In weelderige glitter-pakjes en met kokette hoedjes op. Ze werden wel eens vergeleken met de Golden Girls, van de tv-serie van destijds.

SOUNDMIXSHOW
Vooral begin jaren negentig trokken deze nieuwe Valentina’s de aandacht. De dames deden als The Andrews Sisters mee aan de Soundmixshow van Hennie Huisman. Ze waren te gast bij Tineke op RTL4, bij Paul de Leeuw in diens Schreeuw van de Leeuw, bij Viola Holt in de Vijf Uur Show, bij Joop Landré in het radio-programma De duvel is oud, ze zongen op de verjaardag van André Hazes, luisterden brunches op in onder meer het Rotterdamse café Melief-Bender, stonden in 1993 in De Doelen op de Rotterdam Dag, gingen zelfs naar Denemarken, Duitsland en België, en vervingen in 1994 de overleden Olga Lowina in Toppers van toen, een nostalgische show met Annie de Reuver, Frans Vrolijk en Jacqueline en Eddy Schuyer.
Je zou denken: hoog tijd voor een cd. Maar daar waren de dames zeer nuchter over. Marja: “De echte Andrews Sisters liggen voor een tientje in de bakken van de Bijenkorf. We hebben het druk genoeg.”
 
  KIPPENVEL
In 2000 moest Co na een hersenbloeding afhaken. Ze is nog een tijd vervangen door Lenny Anderson (een nichtje van Jaap en Arie Valkhoff), maar in 2009 ging het Valentina’s-boek echt dicht. Het was mooi geweest.
Marja is daarna wel blijven zingen.
Uiteraard. Al is het niet meer met een trio.
Uit de Vocal Groep Harmony zijn in 2004 The Harmony Singers ontstaan, onder leiding van Marja. Zestien dames met liedjes van onder anderen Annie Schmidt en Jaap Valkhoff. Meerstemmig. Ze treden geregeld op, en met veel plezier, vooral voor ouderen.
Als Marja Valentina één ding heeft bewezen, dan is het dat levenslust en muzikaal plezier niet per se aan leeftijd gebonden zijn. Al was het natuurlijk niet allemaal hosanna sinds de jaren vijftig. Marja herinnert zich bijvoorbeeld nog hoe op de crematie van Corrie van Horik, Valentina van het eerste uur, onaangekondigd een oude opname van het trio werd gedraaid. Kippenvel.
 


 
Intro
Boeléro
Nicky Noble
Jimmy White
The Valentina's
De Cavelli's
Jossy & Josino
John van Raaij
Cabaret Confetti & De Confetti Stars
Elckerlijc