Het begon met een eenvoudig huisbezoekje. Begin jaren vijftig stond Cor ’t Hart junior voor de deur bij Henk en Fie Rietveld aan de Ackersdijkstraat in Rotterdam-Noord.
Ze kenden elkaar van toneelvereniging Olympiade, nog van voor de oorlog. En Cor wist dat Henk en Fie in de oorlog actief waren geweest in cabaretgezelschap De Marathon. Cor wilde opnieuw een cabaretgroep beginnen. Of Henk en Fie zin hadden om mee te doen.
Dat hadden ze. En zo zag rond 1952 Cabaret Confetti het levenslicht, waar na een jaar of twee de band De Confetti Stars uit voortkwam die tot in de jaren zestig menig personeelsfeest heeft opgeluisterd in Rotterdam en daarbuiten.
 
 
STALUSE PERA

Fie Rietveld, in 1923 in de Burgmeester Roosstraat in het Oude Noorden geboren als Fie Brons, kijkt in 2010, op haar 86e, met veel plezier terug op de jaren waarin ze met haar man en een hele vriendenschaar optrad. “Het was heerlijk, echt enorm gezellig. Er werd soms op het podium nog harder gelachen dan in de zaal.” Maar ze concludeert ook: “Zonder de oorlog zou ik met dansen zijn verdergegaan. Ik heb het altijd fijn gevonden op het podium.”
Al in haar jonge jaren kreeg Fie tapdansles van een leraar uit Den Haag, en balletles van de in Rotterdam bekende Staluse Pera.
In 1938 werd ze lid van toneelvereniging Olympiade, die onder regie stond van Cor ’t Hart senior. Olympiade repeteerde in een café in de buurt van de Gouvernestraat, en daar ontmoette Fie medespeler Henk Rietveld (1921-2004). Het was liefde op het eerste gezicht. In 1944 trouwden ze. Het huwelijk heeft zestig jaar geduurd. Tot de dood hen scheidde.
Cabaretgroep De Marathon ontstond zo rond 1942. Midden in de oorlog. De kern bestond uit een man of tien, allemaal leden van de toneelvereniging. Sketches, zingen, een vrolijke boel. Ondanks alles. Fie
 

Olympiade Ivo (?) & Fien Rietveld
  tapdanste en deed mee aan sketches. Henk trad op als conferencier.
Cabaret De Marathon heeft nog in de Rivièrahal van Blijdorp gestaan, die na het bombardement veel is gebruikt als feestzaal. Fie: “Maar gaandeweg werd het zo naar in de oorlog dat we zijn gestopt.”
Henk moest ook naar Duitsland, voor de Arbeitseinsatz.

BAL NA
Cabaret Confetti en De Confetti Stars hebben vanaf 1954 tot in de jaren zestig naast elkaar bestaan, onder leiding van Cor ’t Hart (1924-2000) en met deels dezelfde leden.
Het cabaretgezelschap bracht met een man
 
  of zeven een programma van acht tot twaalf uur. Sketches, dansnummers en liedjes - sommige geschreven door Henk en uitgevoerd door Henk en Cor als ‘twee jongens met een gitaar’. Zo’n beetje als De Spelbrekers deden. Daarna was het: bal na. Met een band. Met De Confetti Stars.
Cor was naar verluidt een goed pianist, en hij speelde accordeon, zijn vrouw Sjaan (1925) – ook aangeduid als: Jany - zong niet onverdienstelijk, Henk kon uit de voeten met klarinet en saxofoon en dan waren er in de loop der jaren nog de saxofonisten Jan Feelders (broer van Sjaan) en Ab den
 
  Haan, bassist Guus Romijn, klarinettist Rinus Luthart, drummer Toon Versloot en pianist/accordeonist Piet van de Ouweland (die een kroeg aan de Nieuwe Binnenweg bestierde, ‘t Vat). Perry Cavello en Willy Valjo hebben ook nog gezongen bij De Confetti Stars.
Fie deed maar op bescheiden schaal mee met de band. “Ik ben geen zangeres,” zegt ze, “en ik speelde wel ukelele, maar dat stelde niet veel voor. Ik kende maar een paar akkoorden.”
In het cabaret danste Fie, en ze had een vaak komische rol in sketches, bij De Confetti Stars bleef haar inbreng beperkt tot hand- en spanddiensten.
Het ‘bal na’ duurde vaak tot twee à drie uur ‘s nachts.
Dat was nog wel eens lastig met het ‘gewone’ werk van de volgende dag.
De meesten moesten toch weer vroeg op.
Fie: “We hebben wel eens gehad dat Henk gewoon een nacht doorging. Ja, daar ben je jong voor.”
Voor een ander ‘probleem’ was ook een oplossing. Fie: “Toen Cor ’t Hart bij ons aan de deur stond hadden we al twee kinderen, maar gelukkig woonde ik naast m’n moeder. Dus die nam de kinderen als wij optraden.”
 
Fien 18 jaar
 
  KROKETTEN
Opdrachtgevers die met Henk Rietveld een contract voor het Confetti gezelschap afsloten stonden nog wel eens vreemd te kijken. Moest deze hakkelende, stotterende man hun avond opluisteren als conferencier?
Ja. Eenmaal op het podium vloeiden de moppen en volzinnen probleemloos uit zijn mond.
Collega’s uit de haven hebben dat ook eens tot hun grote verbazing kunnen constateren. Henk werkte als ijkmeester bij de Rotterdamse Lloyd. Hij was een rustige figuur. Geen gangmaker. Maar op een personeelsfeest zagen zijn collega’s op het podium opeens een heel andere Henk.
Op latere leeftijd is het stotteren trouwens vanzelf minder geworden.
Het Cabaret Confetti en De Confetti Stars hebben gespeeld voor talloze personeels- en oranjeverenigingen, in de Rivièrahal, in de Blauwe Zaal van het Beursgebouw, op Zuid, in het Shell-sportpark De Vijf Sluizen, voor rederijen in Scheveningen en bij de Scheepvaartvereniging Zuid. Vooral aan de Scheepvaartverenihing Zuid denkt Fie met genoegen terug: “We werden zo verwend daar. Drankjes, kroketten, van alles. We werden echt in de watten gelegd.”
 
 
Confetti Stars jaren 50
  SJOUWEN
Na het uiteenvallen van De Confetti Stars is grondlegger Cor ’t Hart nog een tijd doorgegaan als muzikant, naast zijn werk als pianostemmer. In 1980 hield hij het voor gezien. Zijn weduwe Sjaan: “Hij kreeg problemen met het sjouwen van zijn accordeon en versterker. Dan liep hij al te zweten voordat hij een noot had gespeeld.”
Sjaans broer Jan Feelders (1931) is, ondanks zijn talent, veel eerder opgehouden. In 1956 was hij het bandje The Blue Birds begonnen, samen met Cor, daarna zaten ze samen in Confetti, en op het laatst, tot 1965, speelde Jan bij het Ad Schilperoort kwintet in De Spil, aan de Dordtsestraatweg.
 
  Jan was volgens ingewijdenen echt een begenadigd saxofonist. Goed improvisator ook.
Zelf wil hij zijn muzikaliteit niet ontkennen maar de bescheidenheid overheerst. “Het was allemaal puur amateurisme.” Hij is ook wel eens benaderd om in The Skymasters te komen spelen, maar ja, hij kon geen noten lezen. Hij deed alles op gevoel.
Voor Henk en Fie Rietveld hield het na Confetti op. Ze hadden wel eens overwogen om beroeps te worden, maar ze hebben het niet gedaan. En daar hebben ze nooit spijt van gekregen. Ze zijn in de beleving van Fie ook precies op tijd opgehouden. Het werd toch minder allemaal.

VALKHOFF
De grootste beroepsartiest met wie de leden van het Cabaret Confetti ooit hebben gewerkt is Jaap Valkhoff.
En die heeft meteen voor een zekere ontregeling gezorgd.
Fie moest zich voor de dansnummers bij het cabaret nogal eens omkleden. Snel van de ene jurk in de andere. Jurken met lange ritsen.
Terwijl ze op het toneel bezig was met een dans-act zag ze Jaap Valkhoff in de coulissen heftig gebaren. Hij deed iets met z’n handen achter z’n rug. Fie had geen idee waar het over ging, maar Jaap ging maar door.
Toen Fie klaar was en het podium afliep vroeg ze wat er nou aan de hand was. Waarop Jaap droogjes zei: “Je jurk zat in je hol.”
Fie keek achterom en voelde.
Hij had gelijk.
 


 
Intro
Boeléro
Nicky Noble
Jimmy White
The Valentina's
De Cavelli's
Jossy & Josino
John van Raaij
Cabaret Confetti & De Confetti Stars
Elckerlijc