1969 met door mijn moeder gemaakte gele overgooier (zo heetten die dingen toch?) 1965 op vankantie in Koningswinter blij met de feestelijke strooien hoed :-) 1967 vrijdagavond net uit bad en dan mocht je nog even op blijven voor chips en limonade (prik!) 1961 in de keuken bovenop het gasfornuis 1973  tussen theedoek en servet, zeiden ze dan, o dat haatte ik!
EN OOK
Kunst
8 weekly - cultuurhaard
Suds and Soda - notes on art
Trashlog - een opraper!
Artbbq - kunst op het net
Maanzicht - club van drie
Kunstbeeld - tijdschrift
Artnet - artdatabase
Meer - veel meer!
Onderwerpen
Post
.(JavaScript must be enabled to view this email address)Poeha!

Vanmiddag kreeg ik een ruzietje. Met een verkoper. Zo een met een sigareboerenglimlach. Alleen verkochtie geen sigaren maar toegepaste kunst voor in de huiskamer. Lampjes, kopjes, schilderijtjes. Er was ook een vitrine met designhorloges. Zo’n winkel was het.

Die sigareboer dus, die zag me een foto nemen en kwam me over beeldrecht aan het hoofd zeuren. Beeldrecht, dat is voor omhooggevallen mensen. Die denken dat alle representaties van een ding hun eigendom zijn of onder hun controle vallen. Het is een beetje Middeleeuws. Alsof je er ik weet niet wat mee uit zou kunnen halen. Met zo’n fotootje. Dat je de ziel van een ding steelt.

Dat je iemands ontwerp niet jat. Dat is logisch. Dat je de foto’s van een fotograaf niet zomaar mag gebruiken. Volkomen terecht. Maar mensen verbieden een snapshotje te maken in een winkel is ijdeltuiterij. Stel dat iknou ja, iemand,  morgen daar een ding koopt en het in zijn huis zet. Kan hij mooi geen fotootje van z’n interieur meer maken. Schending van het beeldrecht meneer!

Ik zei nog, “nou ze mogen blij zijn dat er iemand naar wil kijken.” Dat lijkt me nogal belangrijk voor dingen. Dat ze gezien worden. Wat je niet ziet bestaat niet. Maar dat zag ik toch verkeerd. Ja, ik snap het wel, het gaat om de exclusiveit. (Im Zeitalter der technischen Reproduzierbarkeit. Hahaha.)

En weet je wat nou het pikante is. Ik maakte een foto van een verzameling nageschilderde aansichtkaarten!
Ik fotografeerde ze nog eens een paar keer extra. Gewoon om hem te jennen!

(Wat me wel het predikaat asociaal opleverde, en bovendien het dringende verzoek om de zaak te verlaten, maar dat nam ik voor lief. (Met excuses aan W.))


| Anneke | 04-07-2005 |zeg ook 's watGoed van jou! Van mij had je hem best een stevige muilpeer mogen geven (voor zijn bek mogen slaan!) na dat ‘asociaal’.
Maar ja, zo ben jij niet :-)

Reactie van: cockiehahahaha…...lig hier in een deuk!

Reactie van: EllenMogen we niet allemaal het adres van die zaak? Zodat we allemaal op een landerige zaterdagmiddag foto’s kunnen gaan maken?

Reactie van: zeppops:
http://www.flickr.com/groups/echthema/

zag ik bij haar:
http://log.zondertitel.net/

Reactie van: zeppoNu moet je je foto wel naschilderen vind ik.

Reactie van: elianeProest!

Reactie van: Yukikozeppo haalt mij weer eens de woorden uit de mond - nou ja uit mijn toetsenbord… :-)
(maar lijkt mij wel wat als een soort irl uitje een voor een daar een kiekje schieten :-))

Reactie van: postkuipAnsichtkaarten naschilderen. Dat ik daar nou niet eerder aan gedacht hebt. Hoera ik heb een hobby!

Reactie van: janStoer!

Reactie van: miss cleopatraEen beetje winkelier ziet zulks toch als een geweldige reclame :-)

Reactie van: SandraJaja, ik wil ook een ansichtkaart naschilderen! Galeries.nl heeft wel mooi mot gehad met een fotograaf die geld wilde voor een foto van een kunstwerk dat op die site stond. Moest ik gelijk aan denken. Of een foto van die brug in Rotterdam (hoe heet dat kreng nou?) die eigenlijk verboden was omdat de ontwerper van de brug rechten had op het ontwerp. Is het niet de Erasmusbrug?

Reactie van: artgrrl:o)

Reactie van: bertaWaarschijnlijk zat die man avond aan avond te prutsen op die nageschilderde ansichtkaarten en dacht hij, ‘dan komt er zo’n mevrouw en die maakt er met haar digitale camera even een productie van, van zes miljoen.’

Reactie van: henrietteprecies,
zo’n vrouw van zes miljoen (pixels)

Reactie van: sasHahahaha! Ik heb zoiets als dit een keer gehad in de V&D!! Jawel! Op de kerstafdeling! Ik mocht geen foto nemen van de kerstballen daar…

Reactie van: LunaAch, hier in Canada is het niets anders, hoor. Ook gevraagd om geen foto’s te nemen. Nota bene in een koffie en broodjeszaak!!!!!!!

Reactie van: RobCommenting is not available in this weblog entry.