HET ANDERE NET
Bij elkaar gesurft.
Het Andere Net is een verzameling links vanaf 1 januari 2004.

Zo af en toe, als ik er zin in heb maak ik een nieuwe aflevering. Als ik iets bijzonders zie, of me verveel op een regenachtige zondag.

De laatste update is van december 2004 zie ik. Mmm. Het wordt wel weer eens tijd geloof ik.Idee en uitvoering: zeekomkommer

 
HET ANDERE NET #015
Konvolut
Dingen die nog niet bestaan. Maar je wilt ze wel gelijk beetpakken als je ze ziet. Tel daarbij een romantische liefde voor apparaten en je begrijpt mijn enthousiasme. Wat de Geräte van Daniel Lahaii voor je zouden kunnen betekenen!

Dat bovenstaand apparaat een volautomatische verdrietafzuiger zou zijn bijvoorbeeld. Voor het slapen gaan even 2 minuutjes aan en hoppeta: binnen vijf minuten in een diepe slaap.
Kijken, kijken & lezen

Sander Groen noemt zich freelance lifestyle- en reisjournalist. Eerlijk gezegd zou ik me tot dat lifestyle in eerste instantie niet zo heel erg aangetrokken voelen. Maar. Hij heeft een prachtige site. Met afwisselende onderwerpen, waar je best wel wat over wil lezen, en bovendien mooi vormgegeven, goed belinkt en rijk geïllustreerd.
Gauw kijken dus!

 
HET ANDERE NET #014
Meisjesdingen
Kelly Reemtsen schildert meisjesdingen. Jurken en tassen en hoeden uit de jaren 50, 60 en 70.


Hoef je verder niet veel over te zeggen. Is gewoon fijn :-)
Jongensdingen

Manu Baeyens daarentegen, maakt echte jongensdingen. Robuust mag ik wel zeggen.


In grijs en zwart en met klinkende titels in vette hoofdletters. En weet je, die vind ik dus ook fijn.
Voor de blogroll
Illustrator Floor de Goede heeft een striplog. Gewoon net als alle andere logs. Dat hij jarig was, of dattie niet kon slapen. Maar dan in een stripje.
 
HET ANDERE NET #013
Tip voor geweldig uitje!
Een mooie gelegenheid om het werk van Marian Bijlenga te zien. Een overzichtsten- toonstelling in het Textielmuseum in Tilburg.
Op zich al een leuk museum, maar nu vanaf mijn verjaardag wordt het een absolute aanrader.


( za 18.09.04 t/m zo14.11.04)
Geen idee waar
Ik heb geen idee waar de kartonsculpturen van Marga van der Aa op dit moment te bewonderen zijn. De website is niet zo heel erg up to date. Maar omdat ik de objecten zo leuk vind toch een link.
Vooruit, ook nog een man

De man achter Dé.Tongendraaierij zegt:

"Et voila, hier ben ik, dé man achter Dé.Tongendraaierij!, altijd waakzaam en alert.
Terwijl het lijkt alsof ik slaap, hou ik iedereen in het snotje, vooral die Sonja van hiernaast. Woehaa."
(viaviakweetniemeerwie)
 
HET ANDERE NET #012
Fotocollecties op het net
Bijvoorbeeld het Constance Sackville West album. Het fotoalbum van een vrouw uit het midden van de 19e eeuw.


Ze maakte collages van uitgesneden foto's, veelal van beroemdheden, op een toepasselijke achtergrond in waterverf.
Op de site nog veel meer bezienswaardigs. Oa. fraaie portretten van Frida Kahlo.
Dr. Bergmann
Kijk, wie zo'n muts verzint heeft natuurlijk een streepje voor bij mij. En de bedenkster van dit geweldige hoofddeksel, Olga S. Bergmann, heeft dan ook mijn hart gestolen.


Ze noemt zichzelf dr Bergman en 'onderzoekt ' van alles. Helemaal wetenschappelijk verantwoord is het niet, maar het levert fijne dingen op.

(via artbbq)
En ik lees ook nog
In de vakantie had ik het Evangelie van Judas van Simon Mawer gelezen.
Goed verhaal. Knap schrijver. En spannend ook. En scherpzinnig en, nou ja. Erg goed dus.
Inmiddels ben ik dan ook bezig in een tweede boek van Mawer: Mendels dwerg.
 
HET ANDERE NET #011
Koninklijke Bibliotheek
Uit het geheugen van Nederland. Schilderijen uit het Mauritshuis.Oh, ze hebben nog veel meer, maar dat kunt u beter zelf even uitzoeken. Het is namelijk de moeite waard om daar een beetje te grasduinen. Het geheugen van Nederland is een website van de KB, een van de instituten die de mogelijkheden van het internet goed benut. Goed voor uren surfplezier.
Oubollige uitjes
Om een lang verhaal kort te houden. Ik zag laatst ergens een zandloper. En ik herrinnerde me de zandloper uit de bieb vroeger. Als al het zand in het onderste glas gelopen was, was het voorleessuurtje voorbij. En toen vroeg ik me af. Hoe zit dat eigenlijk met zandlopers? Googlen leverde me hap en snap wat informatie op. Maar vooral dit. Dat staat nu op mijn verlanglijstje voor dingen die best ver weg zijn voor een uitje. Samen met het planetarium van Eise Eisinga bijvoorbeeld. En het tassenmuseum in Amstelveen.

En ik lees ook nog
Niet om het een of ander, maar er zijn sites die je gewoon met enige regelmaat moet bezoeken. Zo tussen Cockie en Martenhoepla door bijvoorbeeld......
 
HET ANDERE NET #010
Gezien op TV
Bij RAM zag ik een item over René Knip, (typo)grafisch ontwerper uit Amsterdam. In het Scryption is een overzicht van zijn ruimtelijke alfabetten te zien. Naar aanleiding daarvan was er een filmpje met voorbeelden van zijn letters. Hij zei er hele vormgeverige dingen over, maar de alfabetten en letters zelf waren erg mooi. Een aantal ervan kende ik, de meeste dingen waren nieuw voor mij. De grote verrassing kwam via zijn website: hij is de bedenker van het tegelalfabet van de Hema.
Ja, dan kan je bij mij niet meer stuk natuurlijk.
Nog meer gezien op TV
Te gast bij RAM, maar dan al weer een poosje geleden, was Willem Brakman. Het was een leuk interview met deze eigenzinnige schrijver. Veel heb ik daar niet over te vertellen. Brakman moet je lezen.

Maar hij heeft een leuke website die moet u wel even gaan bekijken.
En ik lees ook nog
De stelling van de papagaai van Denis Guedj heeft als ondertitel: een roman over de geschiedenis van de wiskunde.


Nou weet ik daar toevallig he-le-maal niks van af. Van wiskunde. Op de een of andere manier ben ik er nooit aan toe gekomen. Maar het prikkelt wel. Zeg nou zelf, 'de laatste stelling van Fermat' of 'het vermoeden van Goldbach' dat zijn toch zinnenprikkelende termen? Ik ben overigens wel benieuwd of ik het uit krijg. Zo zonder enige voorkennis bedoel ik.
 
HET ANDERE NET #009
Online Workshop
Gevonden terwijl ik een plaatje van een boekenplank zocht. De Contemporary Art Workshop is een serieus instituut waar je de beginselen van de performance kunst kan bestuderen. Er is ook werk van de meesters zelf te zien. Jammer van de slechte kwaliteit van de plaatjes, want het is een kostelijke site!
mister Motley
Nieuw tijdschrift met aardige online presentatie, bedoeld om kunst onder de aandacht van jongeren te brengen. Het is natuurlijk aangepast aan deze bijzondere diersoort door het gebruik van kleine stukjes tekst. Maar er zijn best volwassenen die dat ook heel prettig vinden. Als er niet zoveel geouwehoerd wordt, bedoel ik.
En in geval van hevige interesse is er natuurlijk altijd nog Google, of, want die bestaat ook nog steeds, de bibliotheek!
Das ist ein Hund
In de Vleeshal in Middelburg een tentoonstelling over Lego: "Lego is in essentie een systeem met ontelbare mogelijkheden. Het heeft wereldwijd vele miljoenen kinderen, architecten, kunstenaars, vormgevers en andere liefhebbers de gelegenheid gegeven zich te ontplooien. De tentoonstelling Das ist ein Hund toont hiervan het resultaat." Dat van dat resultaat lijkt me nogal pretentieus, maar misschien is het wel een aardige tentoonstelling.
Er is ook een soort lego-log met veel plaatjes en weinig praatjes. Soms is dat niet echt een voordeel. (via Artbbque)
 
HET ANDERE NET #008
Dutje
"Deze foto's zijn gemaakt in de studio van fotograaf Hans van de Pol. De sessie begon om tien over negen 's ochtends en eindigde om half zes 's avonds.
Wat gebeurde er? Weinig, ben je op het eerste gezicht geneigd te zeggen. De klok tikt, de tijd verstrijkt en om vijf voor drie gaat de hond verliggen, zodat hij de dag in een andere positie eindigt dan hij begint." Uit de fotoserie De Verzameling van het Parool.
Sigurdur Gudmundsson
“Mijn werk komt voort uit een bron die gevoelsmatig is en waarvan ik geen verklaring kan geven.
Het idee dat nodig is om het werk uit te voeren wordt getoetst aan dit basisgevoel. Zo hoop ik in elk nieuw werk dit grondgevoel gestalte te geven.
En dat kan alleen door mijzelf uitgebeeld worden.”

En hoe! Gauw kijken naar dit likkebaardend lekkere nieuwe werk!
Nog een oudgediende
Henk Visch gaat ook al een tijdje mee, en maakt sculpturen die, zoals hij schrijft, "over mijn aanwezigheid in de wereld berichten". Nou dat is hem wel gelukt. Werk van hem is overal te bewonderen. Op zijn website ook teksten, die ik nog niet eerder tegenkwam.
 
HET ANDERE NET #007
Zwart
Beeldjes, vazen en andere kostbare siervoorwerpen zijn zorgvuldig omhuld door zwarte wol.


Deze transformatie brengt volgens het verhaal heel wat teweeg, maar ik vind het vooral jammer dat ik de expositie niet gezien heb.
Berlijn Biennale
Uta Meta Bauer heeft er een theoretische exegese over de stad Berlijn van gemaakt. Zeggen ze. Nou het overzicht bij Kunstbeeld doet me ook niet veel. Of ligt dat nou aan mij?
Ulrike Grossarth
Er zijn kunstenaars, meestal zijn dat vrouwen, van wie ik echt weg ben. Op wie ik stikjaloers ben en die ik tegelijkertijd erg bewonder. Ulrike Grossarth is er zo een. Ik zag haar werk op Documenta X en vond dat veruit het beste wat er te zien was.

 
HET ANDERE NET #006
Shida Kuo
Sommige dingen moet je gewoon bekijken. Vind ik.


En dat geldt ook voor het werk van Shida Kuo. Mooi, robuust en sober.
Passie
De Canadees David Brooks werkte acht jaar aan zijn website. Het is dan ook de uitvoerigste en overzichtelijkste bron over Van Gogh op het World Wide Web geworden. Met ruim 2000 werken, 874 brieven en meer dan 4000 pagina's. Voor de liefhebbers dus.
Taal en beeld
Een gezellige mengelmoes van tekst en beeld. Fragmentarisch, zoals het hoort op het web, maar ook informatief en onderhoudend.Soms glijdt het een beetje weg. Daar staat dan weer een onderwerp als Opmerkelijke correspondentie tegenover. Al met al een kijkje waard!
 
HET ANDERE NET #005
Photonet
Op Photonet is het fijn rondneuzen. Momenteel selecties uit het werk van 13 fotografen. Mooie foto's, lekker divers werk ook. Leuk vond ik de koelkasten en het springende meisje en de rode auto en....Nou ja, ga maar kijken.
Tekenlog
Van de week weer op een nieuw tekenlog gestuit. Geert Dekkers publiceert dagelijks. Ik vond deze erg herkenbaar.
Kut of Kloten
Hans Aarsman voorziet foto's van een commentaar op zijn site Kut of Kloten. Hij vertelt of hij ze goed of slecht vindt en waarom. Hij doet dat op zich niet onaardig. Jammer dat hij wat eigenaardig over vrouwen doet.
 
HET ANDERE NET #004
Annie MG Schmidt
Toen ik van de week in de bieb was zocht ik in de catalogus op Annie MG Schmidt, en kreeg als resultaat he-le-maal niets.
Op Schmidt is ze natuurlijk wel vindbaar, maar dan moet je je door honderden andere niet ter zake doende resultaten heen worstelen. Dat is toch armoedig! Gelukkig is ze op het web wel gemakkelijk te vinden. De officiële Annie MG Schmidt-site is daarbij ook nog eens erg leuk, uitgebreid en informatief. Een liefdevol eerbetoon.
Gesloten
De Århus Breda Citymirror is afgelopen. Ingrid en Dimitri zijn ermee gestopt. Niet om het een of ander, maar gewoon omdat er aan dingen een eind moet komen. Zeggen ze. Jammer hoor, maar gelukkig blijft de website nog wel even open voor bezoek.
Het kistje
Het begon allemaal met een geheimzinnig kistje. Ik zal niet verklappen wat er allemaal in zat en hoe het verder ging. Het is veel te leuk om het zelf allemaal te lezen. En in de smiezen te houden want het is een wordt vervolgd story.
 
HET ANDERE NET #003
Unerhörte Dinge
Op het web: das Museum der unerhörten Dinge. Minpuntje is misschien dat het een Duits museum is. Maar met een beetje huis, tuin en keukenduits kom je er best doorheen.
Ceramics
Als je met Google zoekt op 'ceramics'. Wat je dan allemaal te zien krijgt. Potten, vazen, konijnen, bekers, potten, vlinders, schaaltjes, eendjes, hondjes, potten en dan ineens tussen honderden dingen vind ik dit.
Kamagurka
Om Kamagurka moet ik altijd ondanks mezelf lachen. Te serieus om voluit te kunnen schateren, moet ik eerst een soort calvinistisch hobbeltje over. Pas dan heb ik er lol in. Eentje om in de favorieten te zetten.
Spelletje
Een spelletje. Ook geschikt voor langzame spelers. Even op je gemak uitzoeken hoe het werkt. En dan schuiven maar. Net zolang tot je een rits onafgebroken kleurtjes hebt. Dan mag je naar een volgend level. En als je af bent begin je gewoon opnieuw. Best leuk voor een poosje.
 
HET ANDERE NET #002
Noorderlicht
Op de site van het Noorderlicht Photofestival kan je je hart ophalen. Als je net zo van plaatjes houdt als ik, tenminste. Ik heb wat foto's van Edith Roux uitgekozen. Mensen in de metro en daarachter grote kleurige reclameposters. Mooi.
Vieze tent
Nooit eerder heb ik een tent zo gefotografeerd gezien. Van fotograaf Henze Boekhout.
Lieselotte Bierman
Ik kon geen informatie over haar vinden, behalve dit. Ik weet niet eens met welk materiaal ze werkt, al ziet het er uit als papier. Ze heeft iets met tweelingen. Zoveel is duidelijk.

 
HET ANDERE NET #001
Lekker kijken
Kleine theaters van herinneringen, zo noemde Joseph Cornell zijn dozen. Hij begon ermee in 1930 en ze waren eigenlijk niet voor publiek bestemd. Uiteindelijk zijn het zijn bekendste werken geworden.
Lekker lezen
Ik was een beetje in mineur. Krakkemikkig enzo. Tot ik de website van Charlotte Mutsaers vond. Bij haar heb ik lekker mijn voeten gewarmd. Genoten van de verhaaltjes en grappige tekeningetjes. Hardop gelachen. Wel oppassen, het lezen van haar fragmenten maakt uitermate hebberig.