1969 met door mijn moeder gemaakte gele overgooier (zo heetten die dingen toch?) 1965 op vankantie in Koningswinter blij met de feestelijke strooien hoed :-) 1967 vrijdagavond net uit bad en dan mocht je nog even op blijven voor chips en limonade (prik!) 1961 in de keuken bovenop het gasfornuis 1973  tussen theedoek en servet, zeiden ze dan, o dat haatte ik!
EN OOK
Kunst
8 weekly - cultuurhaard
Suds and Soda - notes on art
Trashlog - een opraper!
Artbbq - kunst op het net
Maanzicht - club van drie
Kunstbeeld - tijdschrift
Artnet - artdatabase
Meer - veel meer!
Onderwerpen
Post
.(JavaScript must be enabled to view this email address)Altijd beginnen met de ramen.

Die na een heel seizoen bedekt zijn met een dikke grijze laag stof en vuil. Nu de zon laag staat kan je er nauwelijks nog doorheen kijken. Het lijkt alsof alles in huis   heel goor is. Alsof er in geen honderd jaar iets gedaan is.  Dit het huis van dat ene vrouwtje is.

Ik doe het maar twee keer per jaar want het is een rotklus.  Het zijn ouderwetse schuiframen met gewichten aan een touw achter een koof.  De koof moet je losschroeven. Daarna de knopen van het touw lospeuteren en voorzichtig het gewicht eraf halen. Raam helemaal uit de sponning trekken en op de speciaal hiervoor ontworpen Klippan zetten.  Waar je eerst een handdoek overheen legt. Dan het telescoopzeemdinges tevoorschijn toveren voor het bovenlicht. Ik durf echt niet op het kozijn te staan om het van buiten schoon te maken.  Het telescoopzeemdinges bestaat uit een sponskant en een wisserkant. Door middel van een draaiknop kan je een knik maken zodattie om een hoekje kan. Omdat het sponsvasthouknijpgeval versleten is moet de spons met een vuilniszakdichtbinder vastgezet worden.  De rest durf ik gelukkig wel met gewone spons en zeem. De zeem is trouwens weer es op magische wijze verdwenen. Dat komt omdat ik een gat ergens in huis heb. Daar vertel ik nog wel es over.  Ik ga nu gauw even verder. Dat ik niet straks in de kou en het donker zit en nog aan het tweede raam moet beginnen.


| Anneke | 12-04-2005 |zeg ook 's watZo’n zwart gat heb ik ook! Trekt altijd de linkersok, mijn zonnebril, plakband, portemonnee en de autosleutels aan. Vroeger ook wel de geodriehoek, maar die is inmiddels voorgoed verslonden.

Reactie van: YukikoDapper hoor!

Reactie van: NenehHet valt toch allemaal wel mee, qua viezigheid?

Reactie van: mensch@ Yukiko
Ik heb het over een ander soort gat denk ik. Het is meer een iemand, dat gat van mij.

@Mensch
Foto’s bedriegen hoor!

Reactie van: zeekomkommerIs alles gelukt? Ik ben ook slecht in regelmatig ramenzemen.

Reactie van: henrietteDit jaar voor het eerst in vier jaar de ramen aan de buitenkant gezeemd. En alleen maar omdat er toevallig een steiger stond ivm de verbouwing. Bleek opeens dat het helemaal niet al om drie uur donker is.

Reactie van: janwist je dat ook benedenhuisramen niet wekelijks gelapt worden? misschien wel omdat ze naar binnen toe opengaan? dat je dan dus eerst je halve kamer moet gaan verbouwen om ze te kunnen openen. omdat de bank natuurlijk voor het raam staat, en in die andere kamer het bureau, zodat je ook nog eens wat naar buiten kunt kijken als je ingewikkeld zit te werken. dan zult u zeggen: waarom doe je het niet vanaf de straatkant, zeg maar de buitenkant? dan zeg ik: hm, daar had ik nog niet aangedacht!

Reactie van: hansbGoh, je bent al begonnen… Nu moet ik ook! Ik kan het natuurlijk niet langer uitstellen, nu jij al je belofte waarmaakt. Waar zijn mijn schoonmaakspullen…? ;-)

Reactie van: lisaen dan die woorden die je er allemaal bij weet, tsk…
kijk, sponning wist ik nog wel, maar koof, wow, petje af voor koof

Reactie van: sasJa, blok en touw noemden wij dat in het vorige huis. Koof, noooooit van gehoord.

Reactie van: odettetouw en blok is om aan de hijsbalk te hangen zodat je je zware spullen buitenom naar drie hoog kunt hijsen.

Reactie van: hansbkoof is toch een soort van blok en touw, hoor, maar dan meer ‘gewicht en touw’dat blok zit vast in de sponning

Reactie van: sasTwee keer per jaar vind ik best veel…

Reactie van: bertaNa de helft van alle ramen had ik geen zin meer. De andere helft doe ik volgend jaar wel.

Reactie van: MarloesDankzij deze uitermate ingenieuze constructie hebben generaties glazenwassers een goede boterham kunnen verdienen. ;-)

Reactie van: Verbal Jam@ VJ

Ja maar tegenwoordig willen ze er ook van naar de Bahama’s geloof ik. Twee van die ramen kost een gemiddelde glazenwasser minder dan 10 minuten. Inclusief het sjouwen van de ladder. Kost je dus gewoon 15 euro per keer/maand, en je moet verplicht een abonnement van een jaar nemen. Tel uit je winst.

Of beter, tel uit de mijne. Ook al kost het mij aanzienlijk meer tijd ;-)

Reactie van: zeekomkommerDat is inderdaad pittig aan de prijs.
Weet je nog dat vroeger de huisvrouwen met de rug naarbuiten op de vensterbank gingen zitten, het schuifraam naarbeneden trokken en zo de ramen lapten?
De brandweer heeft er toen heel wat moeten bevrijden omdat ze het raam niet meer omhoog kregen. ;-)

Reactie van: Verbal Jamkoppie koffie glazewasse!!!

Reactie van: RobCommenting is not available in this weblog entry.