kleine Trudietje


medaillon 1977nu
inhoud
   
   
Derde klas, 1965 Kleuterschool, 1963

In de derde klas had ik een hele lieve meester en naar school gaan was alleen maar leuk. Toen we de provincies uit ons hoofd moesten leren loofde de meester een reep chocola uit aan degene die dat foutloos kon opzeggen. Ik thuis leren want voor die meester wilde je wel je best doen.

Dat iemand anders als eerste de beurt kreeg was dan ook wel erg teleurstellend. Daar ging die reep, maar het ergste daarvan was toch wel dat die meester nou niet eens had gehoord hoe goed ik die provincies uit mijn hoofd had geleerd. Echt jammer.

De juf leest een kerstverhaal voor, wij zitten in een kringetje om haar heen. Ik moet eigenlijk een beetje plassen. Maar voorlezen is bijzonder en ik wil niet lastig zijn.
Het verhaal duurt heel erg lang. Na een tijdje schuifel ik wanhopig op mijn stoeltje heen en weer. Oeh. Daar heb je 't al. Langzaam maar onherroepelijk.
De kinderen naast mij beginnen te joelen en te roepen. De juf ontsteekt in woede. Dat je tijdens het spelen een ongelukje hebt, daar kan ze inkomen, maar tijdens het voorlezen, dat moet kwade opzet zijn!
Voor straf zet ze me boven op een tafel en kleedt me uit, goed zichtbaar voor de hele klas. Dat zal me leren! Maar wat?


lief kleutertje


met T. 1984nu
(nou ja, afgelopen zomer dan)