Gek eigenlijk dat ik over half verdoofd spreek, terwijl me toch ook een groot gevoel van luciditeit overkwam. Een helderheid waardoor ik steeds precies wist wat ik moest doen, hoe te handelen.
Dat lijkt met elkaar in tegenspraak.
Transparantie en verdoving.
Maar misschien is het dat niet. Ligt de overeenstemming in de oorzaak. Beide zijn denk ik het gevolg van een soort versmalling van geest, een verdichting van gedachten en emoties.
Alles draait om dat ene.
In plaats van dat je geestesleven uitwaaiert naar allerlei triviale en minder triviale gebieden en gebiedjes waarin je voortdurend afwegingen maakt en stelling moet nemen is er nog maar één groot ding dat beslissingen dicteert en nauwelijks afwegingen duldt.

Natuurlijk is dat niet blijvend, het is te vermoeiend en te beperkend en ik denk ook dat de menselijke geest nu juist bij uitstek geschikt is om uit te waaieren en niet om te versmallen.
Maar een deel van die helderheid is me bijgebleven. Ik ben me bewust geworden van het feit dat een mens heel veel beslissingen neemt in wat hem overkomt, ook in het gevoelsleven waarvan zoveel mensen beweren dat je het niet in de hand hebt.
Je kunt de gebeurtenissen niet altijd sturen natuurlijk, en zeker niet als het er op aan komt, zoals ziekte en dood. Maar in hoe je ermee gaat neem je talloze beslissingen.
Ik heb vanaf het telefoontje in de supermarkt tot nu steeds heel bewust keuzes gemaakt.
Ik val niet flauw.
Ik ga niet kopje onder.
Het is niet mijn schuld.
Ik ben niet van alle geluk in het leven verstoken.

Zeker, er is een groot gat.
Maar er kan pas sprake van een gat zijn als er nog materie is om het af te bakenen.
Met die materie kan ik nog heel veel kanten op.

 


| Anneke | 23-04-2008 |


Ik heb diepe bewondering voor hoe je je hier doorheen “slaat”. Dat je er bewust doorheen komt, zonder te verharden -zonder te hoeven veroordelen.

Reactie van: theoWat mooi dat je keuzes kunt maken, keuzes die je niet verder de put in drukken. Kracht, heet dat, en die heb jij.

Reactie van: estherWat een mooie ontdekking deze blog! Ik bewonder de kracht en de sterke manier van schrijven, ik wens je veel geluk uit de grond van mijn hart.

Reactie van: tijdtussendoorbewustzijn.
bewust zijn.

(niet weggestopt.)

Reactie van: karin r.ooh,wat kun jij toch goed schrijven!

Reactie van: wilWat een gevoelig “naakt” stukje. Kernachtig en ontdaan van bombarie.

Reactie van: MammoetCommenting is not available in this weblog entry.


.(JavaScript must be enabled to view this email address)