1969 met door mijn moeder gemaakte gele overgooier (zo heetten die dingen toch?) 1965 op vankantie in Koningswinter blij met de feestelijke strooien hoed :-) 1967 vrijdagavond net uit bad en dan mocht je nog even op blijven voor chips en limonade (prik!) 1961 in de keuken bovenop het gasfornuis 1973  tussen theedoek en servet, zeiden ze dan, o dat haatte ik!
EN OOK
Kunst
8 weekly - cultuurhaard
Suds and Soda - notes on art
Trashlog - een opraper!
Artbbq - kunst op het net
Maanzicht - club van drie
Kunstbeeld - tijdschrift
Artnet - artdatabase
Meer - veel meer!
Onderwerpen
Post
.(JavaScript must be enabled to view this email address)



Even voor de duidelijkheid.

Een koof is een holte waarin je dingen verstopt die je niet wil zien. Zoals leidingen, bedradingen of bijvoorbeeld een gewicht aan een touw.  Hoe dat dan precies allemaal zit zal ik even uit de doeken doen.

1. koof waar het gewicht in hangt. het gewicht is massief, ongeveer 60 centimeter lang en loopt bovenin taps toe. daar zit een gat voor het touw. geen idee hoe zwaar het is maar ik moet het met twee handen optillen.

2. raam met uitsparing waarin touw voor het gewicht met spijkers is vastgezet. als het versleten is breekt het op een dag en komt het gewicht met een klap naar beneden zetten. in het gunstigste geval schrik je je te pletter. met minder geluk steek je op zo’n moment net je hoofd uit het raam…...

3. touw voor het gewicht nu even dik aangezet met rood want het was nauwelijks zichtbaar.

4. hier, net uit het zicht nu,  zit een gat met een rond katrolletje waar het touw doorheen gefrummeld wordt. het touw zit nu in de koof zodat je het gewicht eraan kunt hangen. dit is heel lastig want je moet het gewicht optillen zodat het niet aan het touw trekt en tegelijkertijd een paar knopen in het touw leggen. (4 handen nodig) ik zet het gewicht altijd tegen mijn buik aan en laat het in mijn broekriem rusten.

5. voor de koof zit een plank. de plank is breder dan de koof. zo ontstaat de sponning waarin het raam geklemd zit.

6. de plank wordt met twee bouten vastgezet. in de achterzijde van de koof zitten gaten met schroefdraad. die bouten krijg ik er op de een of andere manier nooit helemaal goed in, zodat bij wind het raam klappert en ik er bierviltjes in moet klemmen.

Nog vragen?

(Ja, nou. In de reacties van het vorige stukje was nogal wat geharrewar over de termen koof, gewicht vs blok en sponning enzo. Vandaar dus :-)


| Anneke | 14-04-2005 |



zeg ook 's wat



Ja. Waar dient deze hele contraptie nu eigenlijk helemaal voor? ;-)

Reactie van: Dimitri



Halleluja….....ik geloof dat ik binnen zelf zou doen en buiten buiten laten. Wat een constructie zeg.

Reactie van: Ellen



maareh…wat is een klippan eigenlijk?

Reactie van: mieb



wilde ik ook vragen, maar toen bedacht ik dat dat waarschijnlijk een hele domme vraag is; ik gok namelijk dat het de naam van de IKEA-bank is…
Zeekomkommer, is deze vraag correct beantwoord???

Reactie van: ellen



En dan…wat DOET deze slimme constructie dan?

Reactie van: anna



Jaja, een klippan is de goedkope succesbank die Ikea al dertig jaar in haar assortiment heeft. En die precies de goeie hoogte heeft voor deze klus.

En de vraag van Anna: Dit soort ramen moet je omhoog schuiven om ze te openen. De gewichten zorgen ervoor dat het niet gelijk weer even hard naar beneden zakt. Wat wel prettig is. Als je toevallig net je hoofd uit het raam steekt.
Het is een heel ouderwets systeem en komt geloof ik alleen voor in huizen van honderd jaar geleden.

Reactie van: zeekomkommer



Het systeem zorgt er natuurlijk in de eerste plaats voor dat je die zware ramen uberhaupt omhoog krijgt; het (tegen)gewicht is als het goed is, net zo zwaar als het raam.
Oh en als je touw versleten is, weet ik natuurlijk wel een winkeltje waar je nieuw kunt kopen.
Nog vragen?

Reactie van: sas



Ik ga morgen ook mijn ramen zemen.
D’r zit weer eens extra ‘Pernis’ op.
Dart ken je vast wel als ex-Hoogvlieter…
;-)

Reactie van: Joli(e)



Commenting is not available in this weblog entry.